W dniu 24 listopada 2017 odbył się kolejny wykład dla słuchaczy U3W w Kaźmierzu pt. „Dieta w walce z osteoporozą”. W ramach wykładu przedstawiono prezentację przygotowaną przez panie z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu: dr hab. Magdalenę Człapkę-Matysik, mgr inż. Dorotę Przeorską i mgr Aleksandrę Bykowską. W przystępny sposób z wykorzystaniem środków audiowizualnych przedstawiono objawy i zagrożenia związane z osteoporozą, która może dotknąć każdego z nas. Osteoporoza, to choroba kości charakteryzująca się postępującym ubytkiem masy kostnej i upośledzoną strukturą przestrzenną kości. Jej konsekwencje to: osłabienie wytrzymałości kości i podatność na złamania. Czynnikami ryzyka osteoporozy są m.in. płeć (najczęściej żeńska), czynniki genetyczne, wiek (powyżej 50 lat), długotrwałe unieruchomienie, brak aktywności fizycznej, uboga dieta, używki, niektóre leki i choroby. Typowymi miejscami złamań związanych z osteoporozą, to złamania trzonów kręgów, bioder i nadgarstków.
Profilaktyka osteoporozy polega na: prawidłowym odżywianiu, aktywności fizycznej od wczesnych lat życia, diecie bogatej w wapń, unikaniu używek, regularnej ocenie gęstości mineralnej kości (densytometrii). Osteoporoza to tzw. cichy zabójca, do momentu złamania przebiega bezobjawowo. W leczeniu wymagane są: zmiany w odżywianiu (mleko i jego produkty, ryby, warzywa, orzechy, oleje…), zmiana stylu życia, stosowanie leków, fizjoterapia. Temat wzbudził u słuchaczy duże zainteresowanie, wywiązała się dyskusja, a profesjonalne odpowiedzi wyjaśniły słuchaczom U3W szereg wątpliwości.